Ministerul de Interne, Radu Stroe, a declarat, marti, la finalul unei sedinte a liderilor PNL, ca s-a optat, ca decizie politica, pentru promovarea noului Cod rutier prin ordonanta de urgenta a Guvernului.

El a mentionat ca pana miercuri se vor mai opera modificari la proiectul de act normativ. Potrivit lui Stroe, s-a optat, ca decizie politica, promovarea actului normativ prin ordonanta de urgenta.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca daca ministrul de Interne Radu Stroe va avea pana miercuri “o forma agreata” a Codului rutier, atunci acesta va fi adoptat in sedinta de Guvern, aratand ca liberalul are mai multe intalniri cu grupurile parlamentare pe aceasta tema.

Ce modificari aduce noul COD RUTIER

Ministrul de interne a afirmat saptamana trecuta a afirmat ca se lucreaza permanent la acest document, dar ca au fost “atenuate” unele dintre sanctiunile pecuniare, inclusiv cele legate de ridicarea carnetului de condus, deoarece a tinut cont de observatii primite din partea unor “personalitati”, a unor colegi din Parlament si altele formulate “la emisiunile din media”.

“Nu va fi chiar atat de rau…”, a continuat Stroe, intrerupt insa de Ponta care l-a atentionat ca noul Cod Rutier sa nu fie totusi “chiar foarte bun”.

Ministrul a continuat spunand ca nu drumurile, ci consumul de alcool, viteza si condusul fara carnet sunt principalele cauze care conduc la accidente rutiere.

Amenda maxima scade de la 16.000 de lei la 9.600 de lei

Iar perioada maxima de suspendare scade de la 6 la 2 ani pentru accidentele cu victime si de la 2 ani la unul singur pentru accidente grave care se soldeaza doar cu pagube materiale.

Riscati sanctiuni maxime daca treceti peste calea ferata cand sunt coborate barierele sau daca depasiti limita admisa de viteza cu peste 60 de kilometri la ora sau daca ati baut inainte de a va urca la valon.

Sanctiunile ajung la nivelul maxim doar daca fapta este urmata de accident. Altfel primiti doar jumatate din valoarea lor.

Proiectul este inca in dezbatere publica si este foarte putin probabil ca aceasta sa ramana varianta finala.

Noul Cod Rutier ar urma sa fie aprobat de Guvern saptamana viitoare.Trimiterea mesajului. Vă rugăm să așteptați ...

Vă mulțumim pentru mesajul dvs! Vom răspunde în scurt timp.

A fost o eroare la trimiterea mesajului.
Vă rugăm să încercați din nou.

Vă rugăm să completați toate câmpurile din formular înainte de a trimite.